„Molekula slasti“
06.08.2025 09:48Sůl, tuk nebo plíseň? Tento lékař vysvětluje, odkud se skutečně berou malé bílé skvrny na plátku uzené šunky.
V salátu s melounem a fetou, na bruschettě se zahradními rajčaty, nebo dokonce na pizze či v sendviči má uzená šunka v létě ve francouzské kuchyni zvláštní místo. Někteří spotřebitelé jsou však někdy zmateni malými bílými skvrnami, které se na plátcích objevují, když odpočívají v lednici.
Někteří lidé se znechucením okamžitě domnívají, že tyto malé krystalky jsou formou plísně. Jakmile je objeví a skončí na dně koše, nemohou šunku jíst. Ale je tento usazený nános známkou toho, že šunka je prošlá? Vůbec ne! Nejde ani o krystalky soli, kterých byste si při nákupu v supermarketu nebo lahůdkářství nevšimli.
Pokud to není ani sůl, ani plíseň, co jsou pak ty drobné stopy na plátcích šunky Serrano, Parma nebo Iberského poloostrova? „Jsou to krystaly tyrosinu, aminokyseliny nezbytné pro tvorbu určitých hormonů,“ vysvětluje španělský lékař Manuel Viso. A nebojte se, ten druhý vůbec není škodlivý pro vaše zdraví – právě naopak. Je zodpovědný za dopamin, přezdívaný „molekula slasti“.
„Při nakládání šunky se tyrosin rozkládá a tvoří krystalky, které vypadají jako malé diamanty chuti,“ potvrzuje lékař, který je evidentně velkým specialistou na šunku. „ To je důkaz, že nakládaná šunka, kterou jíte, byla správně nakládaná a má dobrou kvalitu .“ Je to jen malý krůček od tvrzení, že k tomu, abyste byli šťastní, stačí jíst hodně nakládané šunky... Je to jen malý krůček!
Měli byste však vědět, že syrová šunka není pro vaše zdraví nejlepší, protože obsahuje spoustu „špatných tuků “, vysvětluje nutriční specialista Jean-Michel Cohen. Pokud na její konzumaci trváte, specialista doporučuje zvolit parmskou šunku. „ Ta je mnohem kvalitnější, protože obsahuje hodně omega-3 mastných kyselin a mastných kyselin, které zmírňují záněty. A protože parmská šunka má chráněné označení původu (CHOP), splňuje přísné specifikace, neobsahuje barviva ani konzervanty .“ Slovo moudrým!
———
Zpět