Nejde jen o tabák: Tyto potraviny by mohly zvýšit riziko rakoviny plic

03.08.2025 11:20

Podle výzkumu Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, na který cituje Centrum Léona Bérarda , „je konzumace < 300 g ovoce denně zodpovědná za 10,1 % případů rakoviny průdušek a plic.“ K potvrzení a objasnění této souvislosti mezi ultrazpracovanými potravinami a rakovinou plic je zapotřebí dalšího výzkumu. Studie, které jsou v současné době k dispozici, jsou ve skutečnosti pouze observační, takže nemohou dojít k závěru o příčinné souvislosti.

Mezitím je nejlepším způsobem, jak omezit riziko rakoviny plic, samozřejmě vyhýbat se tabáku (ve všech jeho formách). Pro dobré zdraví se vždy doporučuje minimalizovat konzumaci ultrazpracovaných potravin. 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 - 2012 Bon surf! - Ça va! - Salut! - TomNet ®