„Nejlepší míchaná vejce, jaká jsem kdy jedl“ – technika, kterou musíte znát, bez smetany a mléka
18.05.2025 11:25Co o tom říkají velcí kuchaři? Již v roce 1903 Escoffier popsal dvě techniky vaření: „Ve staré kuchyni se míchaná vejce směla vařit pouze ve vodní lázni: to sice zaručovalo dokonalé uvaření, ale operace byla poměrně dlouhá. Lze ji provést svižněji, když se vejce vaří na přímém, ale velmi mírném ohni, takže vaření probíhá bez násilí a dosahuje se tak dokonalé homogenity molekul, díky které jsou vejce měkká.“ Zatímco Paul Bocuse a Gordon Ramsay zůstali pro první možnost, v chatkách nakonec zvítězila druhá, méně omezující.

Prozradíme vám jeho tajemství? Před rozklepnutím vajec přímo do pánve (tedy bez šlehání) rozpusťte trochu másla. Pak stěrkou míchejte bílky – a jen bílky, to je to, co dělá celý rozdíl – dokud se nesrazí. Teprve až ztuhnou, rozklepněte žloutky a vmíchejte je do směsi. Díky tomu budete mít lesklá a super měkká míchaná vejce. Velmi jednoduchý tip, který vás alespoň nezmátne...
———
Zpět