Nejlepší ovoce po šedesátce
13.07.2025 11:35Strava hraje klíčovou roli pro zdraví a vitalitu, zejména po 60. roce věku. Vyvážená a pestrá strava je sice nezbytná, ale některé potraviny mohou přinést i další výhody. To platí zejména pro některé druhy ovoce.
Víme, že červené ovoce, jako jsou jahody, maliny, ostružiny a borůvky, je prospěšné pro naše zdraví. Je bohaté na antokyany, pigmenty s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. Jejich pravidelnou konzumací senioři posilují svou přirozenou obranyschopnost a předcházejí nemocem souvisejícím s věkem. Kromě toho je toto ovoce důležitým zdrojem vitamínů (C a B) a minerálů (draslíku) a zároveň má nízký obsah kalorií a cukrů. Pomáhá také zlepšovat kognitivní zdraví a snižuje riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Ale další, běžnější ovoce vyniká svými přínosy pro seniory: jablko. Je úsporné a snadno konzumovatelné a má v rukávu pěkné eso: své složení a bohatství flavonoidů. Studie provedená vědci z Harvardovy univerzity na 1701 lidech starších 12 let prokázala, že „potraviny bohaté na flavonoidy, a konkrétněji flavonoly, by mohly hrát klíčovou roli v prevenci zvýšeného rizika křehkosti u starších dospělých.“
Syndrom křehkosti, který postihuje 10 až 15 % lidí starších 65 let, vede ke zvýšenému riziku pádů, zlomenin, invalidity a hospitalizací. Vědci zjistili, že „na každých 10 mg flavonolů konzumovaných denně se riziko křehkosti snižuje o 20 %.“ Toto množství odpovídá snědení středně velkého jablka.
Autoři studie poukazují na to, že „ vyšší příjem flavonolů byl spojen s nižší pravděpodobností rozvoje křehkosti. Konkrétně vyšší příjem kvercetinu byl flavonoidem, který měl nejsilnější souvislost s prevencí křehkosti. Bylo zjištěno, že kvercetin je obzvláště účinný v prevenci poruch souvisejících s věkem, jako jsou pády, zlomeniny nebo postižení. “ Kvercetin se nachází především v jablkách a ostružinách, ale také v dalších potravinách, jako je cibule, špenát a papriky. Jak vidíte, míchat jablka a červené ovoce, včetně ostružin, je dobrý nápad!
Kromě boje proti syndromu křehkosti nabízejí flavonoidy i další zdravotní přínosy pro seniory. Jejich protizánětlivé vlastnosti pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny. Vyvážená a pestrá strava je sice nezbytná, ale zařazení specifických potravin, jako jsou jablka, může přinést další výhody. Toto cenově dostupné ovoce, které se snadno konzumuje každý den po celý rok, se nakonec ukazuje jako cenný přínos pro seniory, kteří se zajímají o svou pohodu a zdraví. Koneckonců, neříká staré přísloví: „Jablko denně drží lékaře pryč“?
———
Zpět