Některé oblíbené exotické ovoce mohou být příčinou vzácné, ale závažné formy Parkinsonovy choroby
29.08.2025 12:08Souvislost je nyní prokázána: tyto plody mohou způsobit těžkou formu Parkinsonovy choroby.
V Západní Indii trpí touto atypickou formou 70 % lidí postižených Parkinsonovou chorobou. Vyznačuje se stejnými motorickými příznaky jako „klasická“ forma Parkinsonovy choroby (třes, ztuhlost atd.), ale nejen to. Přítomny jsou i kognitivní příznaky: „Pozorujeme problémy s pamětí, potíže s uvažováním, někdy i halucinace nebo problémy s polykáním,“ řekl pro France Culture neurolog Jean-Médard Zola, jeden z autorů studie, kterou nedávno provedla Univerzitní nemocnice na Guadeloupe
Tato studie skutečně zdůraznila souvislost mezi karibskou Parkinsonovou chorobou a konzumací exotického ovoce, které je na Antilách velmi oblíbené. Patří mezi ně soursop, cachiman a zatte (neboli skořicové jablko). „Zjistili jsme, že tyto rostliny obsahují látku zvanou annonacin, u které se ukázalo, že je toxická pro neurony. Lidé, u kterých se rozvine atypická Parkinsonova choroba, s větší pravděpodobností konzumují nebo konzumují hodně tohoto ovoce ve srovnání s pacienty, kteří mají klasickou formu Parkinsonovy choroby,“ uvedla pro La Première Guadeloupe Dr. Annie Lannuzuelová, profesorka neurologie na CHUG Pointe-à-Pitre/Abymes.
Obyvatelům Antil se proto doporučuje vyhýbat se konzumaci velkého množství tohoto ovoce. Pro Dr. Jeana-Médarda Zolu „nejde o zákaz tohoto ovoce, ale o informování lidí o rizicích nadměrné konzumace.“ Ačkoli je věk hlavním rizikovým faktorem Parkinsonovy choroby, může být způsobena také genetickými a environmentálními faktory, jako je expozice pesticidům, a tedy i určitým potravinám. Toto neurodegenerativní onemocnění postihuje přibližně 12 milionů lidí na celém světě, uvádí organizace France Parkinson , která odhaduje, že „do roku 2050 se očekává, že počet pacientů dosáhne 25,2 milionu, což představuje nárůst
o 112 % ve srovnání s rokem 2021.“
Společně potlačme Parkinsonovu chorobu
———
Zpět