„Opravdu to tu voní jako Řecko“

01.08.2025 10:10

Aby byl řecký salát hodný svého jména, existuje jedno zlaté pravidlo, které je třeba dodržovat. Často na něj zapomínáme, ale takto je mnohem lepší!

Rajčata, feta, olivy, okurky... Řecký salát je letní klasika. Tento osvěžující pokrm se připravuje s maximální snahou a vždycky se osvědčí. Stejně jako všechny jednoduché recepty však i tento vyžaduje určitou důkladnost. A pro správnou přípravu této řecké speciality je třeba respektovat jednu zásadní věc. Týká se to koření, a to nám obecně úplně chybí...

Na dobrý řecký salát potřebujete zralá rajčata, okurku, červenou cibuli, sýr feta, olivy (nejlépe Kalamata), trochu fleur de sel, dobrý olivový olej a špetku octa pro šmrnc. „ Zatím dobré, “ pravděpodobně si říkáte. Bohužel zapomínáte, že ďábel se skrývá v detailech... Obecně používáme stejné koření na saláty. Přidáváme ho do vinaigrette, protože vyhlazuje okraje tím, že dodává poměrně lichotivý sladký rozměr: balsamikový ocet. Problém je, že zde nemá místo! „ Je příliš sladký ,“ vysvětluje George Panayes, šéfkuchař z Kalamaty. Jeho sladkost přebíjí ingredience a chutě se pak upravují a poněkud maskují. V tradičním receptu na řecký salát se balsamikový ocet nikdy nepoužívá. Obvykle byste měli použít klasický vinný ocet, opravuje odborník, kterého zpovídal François-Régis Gaudry. Dávejte pozor, abyste nebyli příliš nároční: na řecký salát se dvěma velkými rajčaty a blokem fety potřebujete čtyři lžíce vinného octa, ne více. Na druhou stranu, jak šéfkuchař ukazuje v tomto videu na Instagramu , s olivovým olejem můžete být trochu štědřejší. Další prvek, který dělá rozdíl? Špetka sušeného oregana, typicky řecké bylinky, kterou v receptu obvykle vynecháváme. „ Takhle to opravdu voní Řeckem ,“ uzavírá šéfkuchař. Zaručená cesta pro chuťové pohárky!

Což jen dokazuje, že i ty nejjednodušší recepty si zaslouží uznání. Výměnou balsamikového octa za dobrý starý vinný ocet, posypáním sušeným oreganem a respektováním rovnováhy získává řecký salát zpět svou pravou podstatu. Není třeba to přehánět: kouzlo spočívá v preciznosti gest a kvalitě ingrediencí. A díky tomu není třeba letět letadlem – Středomoří přichází k vám, přímo na váš talíř.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 - 2012 Bon surf! - Ça va! - Salut! - TomNet ®