Prince de Bretagne
14.06.2025 09:56Rajče se do Francie dostalo v 16. století po svém objevení v Jižní Americe.
Naše rajčata pěstujeme pod střechou: tato produkce chrání rostliny před klimatickými riziky a škůdci a snižuje používání syntetických pesticidů. Zahrádkáři z Prince de Bretagne používají užitečný hmyz k opylování a přirozené ochraně rostlin rajčat již několik desetiletí. Záleží jim na pěstování rajčat s využitím zdravějšího a udržitelnějšího zemědělství (sklízení dešťové vody, recyklace vody, rostlinný odpad atd.). Bio rajčata pěstovaná na otevřeném prostranství jsou k dispozici od května.
Producenti z Prince de Bretagne sklízejí rajčata ručně každý den, aby zajistili jejich maximální zralost pro optimální chuť. Odesílají se v ten samý den nebo následující ráno: čerstvost zaručena!
JAK SI VYBRAT RAJČATA?
Rajčata odrůdy Vine by měla být červená, hladká, lesklá a bez vad. Zelené části (stonky a stopky rajčat) jsou také známkou čerstvosti.
Ve skutečnosti se rajče odrůdy révy prezentuje se stonky, které obsahují mízu a vydávají tolik oblíbené rajčatové aroma.

Tip šéfkuchaře
Už jste někdy zkusili směs rajčatovo-sójové omáčky?
Sójová omáčka , dnes velmi dobře známá a používaná, se stala cenným kořením. Jako koření na rajčatový salát dělá divy!
Nakrájejte rajčata a pokapejte je trochou sójové omáčky. Nepřidávejte sůl, sójová omáčka je už slaná.
Žádný olej ani vinaigrette: váš salát bude velmi lehký a bez tuku!
Přidejte tradiční nakrájenou šalotku, cibuli nebo bylinky.
Nechte několik minut marinovat.
Tato příprava je vhodná pro všechna rajčata, například pro révová rajčata, a zejména pro ta, která dobře „drží“ omáčku: hovězí steak, krymská černá, andský roh atd.

Syrové nebo vařené, rajče révy vinné se skvěle hodí k jižanským chutím: olivovému oleji, provensálským bylinám, bazalce/pestu, olivám, paprikám atd. Rajče révy vinné si můžete vychutnat v salátech, gazpachu, na toastu, v těstovinách, v boloňské omáčce, v tianu, jako plněné rajče, v lasagnách, v omeletě atd.
V salátu ho můžete krájet různými způsoby:
Nakrájejte na klínky, klasický a zároveň praktický způsob, jak připravit přílohu těsně před příchodem hostů. Můžete přidat natvrdo uvařená vejce, růžovou cibulku Roscoff, zelený salát, pár černých oliv pro chuť a barvu a nakonec petrželku nebo pažitku.
Tenké plátky, střídavě s krásnými plátky mozzarelly a samozřejmě čerstvou bazalkou. K vylepšení vašeho salátu postačí štědrá kapka olivového oleje!
Nakrájené na kostičky, marockým způsobem, s dalšími malými čtverečky zeleniny: okurkou a paprikou, citronovou šťávou a spoustou čerstvého koriandru, soli a pepře. Trochu náročnější příprava, ale je to opravdová lahůdka. Tento salát můžete podávat ve verrines, úspěch zaručen!
Originální nápad na ozdobená rajčata: Rýžová rajčata a hovězí tatarák.
Rajčata omyjte. Z každého rajčete opatrně, pomocí zoubkovaného nože, odstraňte jednu klobouček. Rajčata opatrně vydlabejte, osolte a nechte okapat. Dužninu si ponechte, odstraňte semínka. Hovězí svíčkovou nakrájejte na kostičky, přidejte všechny ostatní ingredience (1 nakrájenou šalotku, 1 žloutek, pár nasekaných snítek hladkolisté petrželky, 1 lžičku celozrnné hořčice, 1 lžičku kečupu, 1 lžičku nasekaných kaparů), dužinu rajčete a dochuťte (worcesterskou omáčkou, tabaskem, fleur de sel a pepřem) dle chuti. Rajčata ozdobte tímto tatarským omáčkou, přikryjte je kloboučky a ihned podávejte.
Na jeden pokrm počítejte 2 rajčata na osobu a podávejte tento tatarský koláč s hranolky.
———
Zpět

