Ricotta
12.08.2025 09:27Ricotta je italský sýr vyráběný ze syrovátky (obvykle) kravského, ovčího či kozího mléka.
Ricotta (což doslovně znamená „převařený“) vzniká ze syrovátky, což je tekutina, která zůstane při výrobě běžných sýrů. Ricottový tvaroh, vzniklý po převaření a procedění, je bílý, lehce nasládlý a obsahuje zhruba 13 % tuku. V této formě poněkud připomíná sýry typu cottage, ale je lehčí. V této formě se ricotta rychle kazí, nicméně existují i varianty, které vydrží déle díky solení, uzení nebo fermentaci.
Tento sýr, milovaný Italy, je méně kalorický než mozzarella a o nic dražší a výborně se hodí k těstovinám.

Ricotta je čerstvý mléčný výrobek s mnohostranným využitím a nepřehlédnutelnými nutričními vlastnostmi.
Znáte ricottu? Tento lahodný italský sýr ze syrovátky využijeme do sladkých i slaných pokrmů
———
Zpět