Specifikace pravé neapolské pizzy
22.04.2025 09:37Mezinárodní předpisy Pravé neapolské pizzerie jsou tato pravidla, konečně kodifikovaná, předávaná ústně generacemi neapolských kuchařů pizzy, kteří předávali tajemství z otce na syna.
V roce 1984 Antonio Pace a Lello Surace spojili nejvýznamnější a nejproslulejší pizzerie té doby, aby shrnuli základní pravidla pro rozpoznání pravé neapolské pizzy a odlišili ji od mnoha jiných existujících odrůd, čímž jí dodali maximální důstojnost a uznání.
Od té doby je Disciplinary srdcem Associazione Verace Pizza Napoletana, která hájí tradici tohoto starobylého pokrmu a šíří jeho tajemství, chrání jeho jedinečnost a vlastnosti.

Jak se dělá pravá neapolská pizza?
Zde je konečně původní recept, jak jej předávaly generace kuchařů pizzy.
Pojďme okamžitě analyzovat konečný vzhled pravé neapolské pizzy po vaření v peci na dřevo:
1. Neapolská pizza je kulatá, s průměrem, který nesmí přesáhnout 35 cm;
2. Neapolská pizza má zvýšený okraj (slavná římsa), nafouknutý a bez připálenin asi 1-2 cm;
3. Neapolská pizza musí být měkká a voňavá.
———
Zpět