Staromódní vinaigrette

05.09.2025 10:10

Zapomeňte na hotové zálivky na saláty! S několika jednoduchými kroky a trochou babiččina tajemství tento staromódní recept okamžitě promění vaše saláty ve skutečné hvězdy stolu.

Naše babičky věděly, jak ho připravit lépe než kdokoli jiný: zde je jejich recept na staromódní vinaigrette

Vinaigrette je jednou z nejjednodušších omáček na přípravu, ale dokáže pokrm zcela proměnit. Dodá jí tu pikantní chuť, která rozzáří jakoukoli syrovou zeleninu. Saláty, syrová zelenina, ale i artyčoky, pórek... je nezbytná pro každodenní vaření. Díky ní se také vaše děti shodují, že jedí zelený salát! Doma si ho připravujete od oka, smícháte olej, ocet a další koření, aniž byste je pořádně odměřovali. Je to dobré, ale musíte uznat, že ten, který dělala vaše babička, byl mnohem lepší... Přišli jste ve správný čas! V tomto videu kulinářská autorka Monelle Godaert (aka @not_so_superflu) vysvětluje, jak připravit pravý staromódní vinaigrette: „V mé rodině je to recept děděný z babičky na vnučku ,“ vysvětluje. A v tomto se všichni uživatelé internetu shodují: „ Tohle je recept, na který si ptáte nejvíc! “ poznamenává influencerka, která má více než milion odběratelů. „ Je to nejlepší na světě ,“ komentuje jeden z nich. Zde je recept!

Pokud jde o zálivku na salát, nejdůležitějším pravidlem, které je třeba dodržovat, je poměr. K tomu Monelle Godaert používá velmi jednoduchou odměrku: lžíci.

Použije lžičku dijonské hořčice, dvě lžíce jablečného octa, tři lžíce neutrálního oleje (zde slunečnicového) a jednu lžíci olivového oleje. Pak dodržuje velmi přesné pořadí. Začne tím, že jemně naseká šalotku a dá ji do misky. To dodá omáčce žvýkavost a štiplavost. Poté přidá dijonskou hořčici, pár porcí čerstvě mletého pepře, špetku soli a jablečný ocet. Dobře promíchá a poté vmíchá olej: nejprve vmíchá neutrální olej a mezi každou lžičkou šlehá metličkou. „Je to jako majonéza ,“ vysvětluje. Nakonec za stálého šlehání metličkou přidá olivový olej. Vznikne jí tak dokonale emulgovaná a pokrývající vinaigrette. Teď je řada na vás!

Jako malé dědictví předávané z generace na generaci má tato vinaigrette jedinečnou chuť připomínající rodinný stůl. Pár přesných kroků a správné poměry a znovuobjevíte babiččino tajemství: omáčku, která spojí, okoření a smíří i ty nejméně ochotné jíst zelený salát. Nyní je na vás, abyste tuto tradici udrželi...

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 - 2012 Bon surf! - Ça va! - Salut! - TomNet ®