Staromódní vinaigrette
05.09.2025 10:10Zapomeňte na hotové zálivky na saláty! S několika jednoduchými kroky a trochou babiččina tajemství tento staromódní recept okamžitě promění vaše saláty ve skutečné hvězdy stolu.
Naše babičky věděly, jak ho připravit lépe než kdokoli jiný: zde je jejich recept na staromódní vinaigrette
Pokud jde o zálivku na salát, nejdůležitějším pravidlem, které je třeba dodržovat, je poměr. K tomu Monelle Godaert používá velmi jednoduchou odměrku: lžíci.
Použije lžičku dijonské hořčice, dvě lžíce jablečného octa, tři lžíce neutrálního oleje (zde slunečnicového) a jednu lžíci olivového oleje. Pak dodržuje velmi přesné pořadí. Začne tím, že jemně naseká šalotku a dá ji do misky. To dodá omáčce žvýkavost a štiplavost. Poté přidá dijonskou hořčici, pár porcí čerstvě mletého pepře, špetku soli a jablečný ocet. Dobře promíchá a poté vmíchá olej: nejprve vmíchá neutrální olej a mezi každou lžičkou šlehá metličkou. „Je to jako majonéza ,“ vysvětluje. Nakonec za stálého šlehání metličkou přidá olivový olej. Vznikne jí tak dokonale emulgovaná a pokrývající vinaigrette. Teď je řada na vás!
Jako malé dědictví předávané z generace na generaci má tato vinaigrette jedinečnou chuť připomínající rodinný stůl. Pár přesných kroků a správné poměry a znovuobjevíte babiččino tajemství: omáčku, která spojí, okoření a smíří i ty nejméně ochotné jíst zelený salát. Nyní je na vás, abyste tuto tradici udrželi...
———
Zpět