Všem těmto potravinám byste se měli vyhýbat, jsou plné plastu.

06.06.2025 09:24

Některé potraviny, a to i před balením, obsahují plastové částice, jejichž zdravotní rizika se stále více prokazují.

Plast na dezert? Víme, že potraviny mohou být kontaminovány plastem prostřednictvím nádob nebo náčiní, ale méně si uvědomujeme, že plast je někdy již v některých potravinách přítomen. To je málo známý fakt, ale zdaleka není triviální. Stále více výzkumů naznačuje, že přítomnost plastových částic v našem těle – požitých dýcháním a jídlem – má nepříznivé účinky na naše zdraví.

K těmto účinkům by mohla přispívat konzumace ultrazpracovaných potravin. Tyto potraviny, které v současnosti tvoří asi třetinu energetického příjmu francouzské populace, jsou ve skutečnosti významným zdrojem plastů. „V ultrazpracovaných potravinách se nacházejí vysoké koncentrace mikroplastů, a to především v důsledku procesu zpracování a balení. Například potraviny jako kuřecí nugetky obsahují 30krát více mikroplastů na gram než kuřecí prsa,“ zdůrazňují autoři studie nedávno publikované v časopise Brain Medicine . 

Vědci poznamenávají, že zpracované potraviny a „mikroplasty sdílejí podobné mechanismy svých nepříznivých účinků na zdraví: oxidační stres, zánět, imunitní dysfunkci, karcinogenitu“... Stále více studií poskytuje důkazy o dopadu konzumace ultra-zpracovaných potravin na zdraví. Anses (francouzská národní agentura pro bezpečnost potravin) provedla analýzu na toto téma a dospěla k závěru, „že vyšší konzumace potravin klasifikovaných jako ultra-zpracované je spojena s vyšším rizikem úmrtnosti a chronických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, nadváha, obezita, kardioneurovaskulární onemocnění, rakovina prsu a kolorektální karcinom.“

Konkrétně na neurologické úrovni studie publikovaná v časopise Brain Medicine „syntetizuje rostoucí důkazy o tom, že mikroplasty z ultra-zpracovaných potravin se mohou hromadit v lidském mozku a potenciálně přispívat ke globálnímu nárůstu míry deprese, demence a dalších duševních poruch.“ Vědci poznamenávají, že klinické studie prokázaly „zlepšení duševního zdraví po snížení konzumace ultra-zpracovaných potravin“.

Ultrazpracované potraviny, jako jsou limonády, průmyslově vyráběné koláče nebo hotová jídla, mají obzvláště vysoký obsah cukru, soli, tuků... a také syntetických látek, jako jsou přísady nebo plasty. Jaké jsou tedy jejich škodlivé účinky: plast, přísady, kombinace jejich složek...? Odpověď v tuto chvíli není jasná. V každém případě se pro omezení zdravotních rizik doporučuje co nejvíce upřednostňovat syrové nebo minimálně zpracované potraviny a vyhýbat se plastovým nádobám a kuchyňskému náčiní. „Koneckonců, jste to, co jíte,“ připomínají nám autoři studie. 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 - 2012 Bon surf! - Ça va! - Salut! - TomNet ®