Všem těmto potravinám byste se měli vyhýbat, jsou plné plastu.
06.06.2025 09:24Některé potraviny, a to i před balením, obsahují plastové částice, jejichž zdravotní rizika se stále více prokazují.
K těmto účinkům by mohla přispívat konzumace ultrazpracovaných potravin. Tyto potraviny, které v současnosti tvoří asi třetinu energetického příjmu francouzské populace, jsou ve skutečnosti významným zdrojem plastů. „V ultrazpracovaných potravinách se nacházejí vysoké koncentrace mikroplastů, a to především v důsledku procesu zpracování a balení. Například potraviny jako kuřecí nugetky obsahují 30krát více mikroplastů na gram než kuřecí prsa,“ zdůrazňují autoři studie nedávno publikované v časopise Brain Medicine .
Vědci poznamenávají, že zpracované potraviny a „mikroplasty sdílejí podobné mechanismy svých nepříznivých účinků na zdraví: oxidační stres, zánět, imunitní dysfunkci, karcinogenitu“... Stále více studií poskytuje důkazy o dopadu konzumace ultra-zpracovaných potravin na zdraví. Anses (francouzská národní agentura pro bezpečnost potravin) provedla analýzu na toto téma a dospěla k závěru, „že vyšší konzumace potravin klasifikovaných jako ultra-zpracované je spojena s vyšším rizikem úmrtnosti a chronických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, nadváha, obezita, kardioneurovaskulární onemocnění, rakovina prsu a kolorektální karcinom.“
Konkrétně na neurologické úrovni studie publikovaná v časopise Brain Medicine „syntetizuje rostoucí důkazy o tom, že mikroplasty z ultra-zpracovaných potravin se mohou hromadit v lidském mozku a potenciálně přispívat ke globálnímu nárůstu míry deprese, demence a dalších duševních poruch.“ Vědci poznamenávají, že klinické studie prokázaly „zlepšení duševního zdraví po snížení konzumace ultra-zpracovaných potravin“.
Ultrazpracované potraviny, jako jsou limonády, průmyslově vyráběné koláče nebo hotová jídla, mají obzvláště vysoký obsah cukru, soli, tuků... a také syntetických látek, jako jsou přísady nebo plasty. Jaké jsou tedy jejich škodlivé účinky: plast, přísady, kombinace jejich složek...? Odpověď v tuto chvíli není jasná. V každém případě se pro omezení zdravotních rizik doporučuje co nejvíce upřednostňovat syrové nebo minimálně zpracované potraviny a vyhýbat se plastovým nádobám a kuchyňskému náčiní. „Koneckonců, jste to, co jíte,“ připomínají nám autoři studie.
———
Zpět